Εκδρομή στη Θράκη
Οδική εκδρομή για την περίοδο της 28ης Οκτωβρίου 2022

Ο προορισμός των μεγάλων εκπλήξεων
Δεν γίνεται να βρίσκεσαι τόσο κοντά σε αυτά τα μέρη που επισκέπτονται χιλιάδες τουρίστες από όλο τον κόσμο και να μην τα έχεις γνωρίσει. Βέβαια ακόμα και αν τα έχεις δει, μια φορά δεν είναι αρκετή, άλλωστε δεν είναι το ίδιο όταν έχεις ένα έτοιμο, μελετημένο πρόγραμμα. Φυσικά μην ξεχνάμε την καλή παρέα που πάντα δημιουργούμε για να περάσουμε ένα όμορφο 3ήμερο. Θα μείνουμε στην Αλεξανδρούπολη στο πολυτελέστατο RAMADA PLAZA 5* με μια πολύ ειδική τιμή που δύσκολα θα καταφέρουμε πάλι στο μέλλον. Μια πόλη όμορφη και σύγχρονη ιδανική για όλες τις εποχές, που έμαθε να μοιράζεται και να ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους και σε δύο πολιτισμούς. ιδανική αφετηρία και ορμητήριο για αποδράσεις μοναδικές όπως θα δείτε στο πρόγραμμά μας..εσείς απλά χαλαρώστε στη θέση σας και απολαύστε..

Ελάτε μαζί μας γιατί…

Στην ταξιδιωτική μας «παλέτα» ανακατεύουμε χρώματα του φθινοπώρου βάζοντας την μυσταγωγία στο Πόρτο Λάγος, την Ξάνθη που συνδυάζει την δύση με την Ανατολή, τις μοναδικές ομορφιές στο δέλτα του Έβρου, το περίφημο δάσος της Δαδιάς και λίγο χρώμα από μετάξι που συναντήσαμε στο Σουφλί. Ο πίνακας που δημιουργούμε είναι ιδιαίτερος και είναι στη διάθεσή σας.

Διαμονή :
Η διαμονή μας θα είναι στο καινούριο πολυτελές ξενοδοχείο RAMADA PLAZA 5* με μια πολύ ειδική τιμή που δύσκολα θα καταφέρουμε πάλι στο μέλλον. Μια πόλη όμορφη και σύγχρονη ιδανική για όλες τις εποχές, που έμαθε να μοιράζεται και να ζει ανάμεσα σε δύο κόσμους και σε δύο πολιτισμούς. ιδανική αφετηρία και ορμητήριο για αποδράσεις μοναδικές όπως θα δείτε στο πρόγραμμά μας..εσείς απλά χαλαρώστε στη θέση σας και απολαύστε..

1η ημέρα: Αναχώρηση για Πόρτο Λάγος, Ξάνθη και Αλεξανδρούπολη

 

Aναχώρηση νωρίς το πρωί για να μπορέσουμε με άνεση χρόνου να απολαύσουμε την ημέρα που ξεκινάει. Πρώτη μας στάση το ψαροχώρι του Πόρτο Λάγος με το μοναστικό συγκρότημα στα νησάκια μέσα στη λιμνοθάλασσα και την υπέροχη θέα προς το θρακικό πέλαγος. Το μοναστήρι του Αγίου Νικολάου είναι μετόχι της Ιεράς Μεγίστης Μονής Βατοπαιδίου του Αγίου Όρους. Το συγκρότημα είναι χτισμένο πάνω σε δύο μικρά νησάκια στη λιμνοθάλασσα και συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών – προσκυνητών. Μια ξύλινη γέφυρα πεζών τα συνδέει μεταξύ τους και μια δεύτερη τα συνδέει με τη στεριά.  Μια βόλτα σε αυτήν την ομορφιά θα μας εξασφαλίσει έστω μια μικρή δόση ηρεμίας και χαλάρωσης που όλοι χρειαζόμαστε. Αποχαιρετούμε την μαγική λιμνοθάλασσα και κατευθυνόμαστε στην «αρχόντισσα  της Θράκης» την πανέμορφη Ξάνθη.  Η Παλιά Πόλη θεωρείται ένα ζωντανό υπαίθριο μουσείο, μεταφέροντας τον ταξιδιώτη από το σήμερα στο χθες. Εκεί βρίσκεται και το σπίτι του σπουδαίου μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι, το οποίο σήμερα είναι χαρακτηρισμένο ως έργο τέχνης. Πλακόστρωτα σοκάκια και παραδοσιακά σπίτια, ιστορικά νεοκλασικά και μικροί κήποι μας ταξιδεύουν σε μια άλλη εποχή. Το 1976 ανακηρύχθηκε προστατευόμενος οικισμός και διατήρησε την παραδοσιακή μορφή της. Στην συνέχεια θα πάρουμε μια γεύση από το ιστορικό παρελθόν της πόλης και θα εντυπωσιαστούμε από το τo «κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη» ένα από τα παλαιότερα κτίρια της Παλιάς Πόλης. Τώρα όμως ήρθε η ώρα που πολλοί περιμέναμε αλλά δεν το λέγαμε..φαγητό !!  Η παρουσία στην ελληνική πόλη, πολλών εθνοτήτων (Τούρκοι, Ποµάκοι, Ροµά, Μικρασιάτες, Αρμένιοι, Πόντιοι, Καππαδόκες) έχουν αφήσει το στίγμα τους και έχουν συμβάλλει στη διαμόρφωση της γαστρονομίας, γεγονός που αντανακλάται στις γεύσεις και τα αρώματα της τοπικής κουζίνας. Καλή μας όρεξη και μην ξεχάσετε φεύγοντας να πάρετε τις περίφημες καριόκες! Αναχωρούμε για τον τελικό μας προορισμό την Αλεξανδρούπολη, σταυροδρόμι λαών και πολιτισμών. Κάθε πόλη έχει το σήμα κατατεθέν της. Η Αλεξανδρούπολη έχει τον επιβλητικό φάρο στο λιμάνι, ο οποίος, αναγνωρίστηκε ως μνημείο πολιτιστικής κληρονομιάς το 2013. Ο φάρος δεσπόζει στο λιμάνι από την 1η Ιουνίου 1880 και σίγουρα θα κερδίσει την προσοχή σας, ειδικά όταν θα πιούμε τον απογευματινό μας καφέ στον παραλιακό δρόμο. Η βόλτα όμως θα κλείσει με τα τρία κυριότερα αξιοθέατα στην πλατεία της Μητρόπολης, τον μητροπολιτικό ναό του Αγίου Νικολάου, τον οποίο έχτισαν οι πρώτοι κάτοικοι της πόλης που ήταν ναυτικοί, το παλιό Γυμνάσιο (η Λεονταρίδειος Σχολή) που ως το 1972 λειτουργούσε ως Γυμνάσιο, ενώ σήμερα στεγάζει το Εκκλησιαστικό Μουσείο της Ιεράς Μητροπόλεως Αλεξανδρουπόλεως στο νεοκλασικό του, και το δημοτικό, όπου δίδαξαν μεγάλοι διδάσκαλοι του τόπου.  Τακτοποιούμαστε στο ξενοδοχείο στο κέντρο της πόλης όπου θα έχουμε χρόνο να ξεκουραστούμε και στην συνέχεια με την βοήθεια του συνοδού μας θα γνωρίσουμε και την νυχτερινή όψη της όμορφης πόλης.

2η ημέρα: Εθνικό πάρκο Δέλτα Έβρου – Φέρρες – Εθνικό πάρκο δάσους Δαδιάς και Σουφλί, επίσκεψη στο μουσείο μεταξιού

 

Θα πάρουμε ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο μας και θα αναχωρήσουμε. Η ημέρα μας προβλέπεται γεμάτη από εξαιρετικές εικόνες και εμπειρίες. Πρώτη μας στάση το δέλτα του Έβρου όπου οι υπεύθυνοι του εθνικού κέντρου μας περιμένουν. Το Εθνικό Πάρκο Δέλτα Έβρου σχηματίζεται στις εκβολές του ποταμού Έβρου και συγκαταλέγεται στους σημαντικότερους βιοτόπους της Ευρώπης.  Φιλοξενεί μια μεγάλη ποικιλία πουλιών και ζώων, μοναδική στον ευρωπαϊκό χώρο. Για παράδειγμα, μέχρι σήμερα έχουν καταγραφεί 316 είδη πουλιών από τα οποία ξεχωρίζουν ο ροδοπελεκάνος, η χαλκόκοτα, η χουλιαρομύτα, ο αργυροπελεκάνος, ο νανόγλαρος, και το μαυρογλάρονο, με πιο σημαντική τη παρουσία της λεπτομύτας, ενός από τα πιο σπάνια είδη πουλιών στον κόσμο. Η βυζαντινή πόλη των Φερών είναι η επόμενη μας στάση, μια πόλη που αξίζει να σημειωθεί ότι οφείλει την δημιουργία της στην μονή της Παναγίας της Κοσμοσώτειρας την οποία ίδρυσε ο αυτοκράτορας Ισαάκιος Κομνηνός. Συνεχίζουμε με ένα από σημαντικότερα εθνικά πάρκα όχι μόνο σε ευρωπαϊκό αλλά και διεθνές επίπεδο. Το εθνικό πάρκο της Δαδιάς αποτελεί ένα μωσαϊκό τοπίων που διαμορφώνεται από δάση πεύκης και δρυός, τα οποία διακόπτονται από ξέφωτα, βοσκοτόπια και καλλιεργούμενες εκτάσεις. Στο Εθνικό Πάρκο συναντώνται τρία από τα τέσσερα είδη γύπα της Ευρώπης (Μαυρόγυπας, Όρνιο και Ασπροπάρης), ενώ φιλοξενεί τη μοναδική αποικία Μαυρόγυπα στα Βαλκάνια. Τελευταίος μας σταθμός για σήμερα η «πόλη του μεταξιού» το γραφικό Σουφλί. Στο μουσείο μεταξιού που στεγάζεται σε ένα πανέμορφο νεοκλασικό αρχοντικό, με την βοήθεια του υπευθύνου του μουσείου, θα  πάρουμε μια σημαντική γεύση από τα στάδια παραγωγής του μεταξιού από την επεξεργασία μέχρι και την ύφανση.  Ήρθε η ώρα όμως για φαγητό. Επιβάλλεται εκτός των άλλων να δοκιμάσουμε τον περίφημο «καβουρμά».  Προέρχεται από ολόκληρα κομμάτια κρέατος (βοδινό, πρόβειο, βουβαλίσιο, χοιρινό ή ανάμεικτο) που σιγοβράζουν για πολλές ώρες μαζί με αλάτι, μυρωδικά και καρυκεύματα, τα οποία στη συνέχεια καβουρδίζονται σε χαμηλή φωτιά !! Είναι σίγουρο ότι θα πάρουμε και μαζί μας !! Επιστροφή στο ξενοδοχείο.

3η ημέρα: Αναχώρηση για Κομοτηνή – Δράμα και επιστροφή στην πόλη μας

 

Αποχαιρετιστήριο αλλά πλούσιο πρωινό και αναχώρηση. Θα ξεκινήσουμε με επίσκεψη στην Κομοτηνή, καφέ στην κεντρική πλατεία και βόλτα στην παλιά πόλη με την παραδοσιακή αγορά. Δείτε πως σε μια πόλη χριστιανοί και μουσουλμάνοι ζουν, για δεκαετίες τώρα, εναρμονισμένα. Συνεχίζουμε με την όμορφη και αγέρωχη Δράμα. Το όνομά της προέκυψε από το «Υδράμα»-«Δύραμα» και προέρχεται από τα άφθονα νερά που αναβλύζουν στην περιοχή.  Θα περπατήσουμε στο δημοτικό πάρκο στο κέντρο της πόλης που βρίσκεται το άγαλμα του Κολοκοτρώνη και το άγαλμα της Ελευθερίας. Στο πάρκο της Αγίας Βαρβάρας θα πάρουμε μια καλή γεύση από τον πλούτο της περιοχής σε νερά και χρώματα, με τις λίμνες και τους καταρράκτες να ομορφαίνουν το τοπίο κάτω από τον ίσκιο αιωνόβιων δέντρων. Εδώ θα δούμε και τους παραδοσιακούς νερόμυλους, από τους οποίους ξεχωρίζει ο παλιός μουσουλμανικός «Μύλος των Ζώνκε», ενώ στη βόρεια πλευρά του πάρκου σώζεται και η καπναποθήκη του Ελβετοεβραίου καπνεμπόρου Έρμαν Σπήρερ από το 1925. Ακριβώς μπροστά της βρίσκονται τα ερείπια της καπναποθήκης του Γιοσέφ Φαρατζή, όπου κλείστηκαν οι Εβραίοι της Δράμας το 1943 πριν από το τραγικό τέλος τους στα πολωνικά στρατόπεδα εξόντωσης. Θα τιμήσουμε την τοπική κουζίνα και θα πάρουμε τον δρόμο της επιστροφής για την πόλη μας.

  • Μετακινήσεις και περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο
  • Διαμονή στο ξενοδοχείο RAMADA PLAZA BY WYNDHAM 5* για 2 διανυκτερεύσεις
  • Πρωινό καθημερινά στο ξενοδοχείο
  • Έμπειρος συνοδός του γραφείου μας
  • Viber Group για καλύτερη επικοινωνία με τον συνοδό
  • ΦΠΑ
  • Ασφάλιση αστικής ευθύνης
  •   φόρος διαμονής στο ξενοδοχείο και είσοδοι σε αξιοθέατα.

2022_ath