Σικελία 8 ημέρες
ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ – ΚΑΜΠΑΝΙΑ – ΑΠΟΥΛΙΑ – ΚΑΛΑΒΡΙΑ

Σικελία – Μεγάλη Ελλάδα

ΝΟΤΙΑ ΙΤΑΛΙΑ – ΚΑΜΠΑΝΙΑ – ΑΠΟΥΛΙΑ – ΚΑΛΑΒΡΙΑ
8 ημέρες

Νέο ανανεωμένο πρόγραμμα!

Μαγευτικά τοπία, αρχαιολογικοί χώροι, παρθένα φύση, μοναδική αρχιτεκτονική. Αυτή είναι η χώρα του Mezzogiorno «χώρα του μεσημβρινού ηλίου». Ο ρομανικός ρυθμός οφείλει πολλά στους Νορμανδούς, οι οποίοι τον μετέφεραν τον 11ου αιώνα από τη Γαλλία. Νοτιοανατολικά διακρίνονται έντονα βυζαντινά στοιχεία, ενώ τη Σικελία χαρακτηρίζει η ισλαμική επιρροή με τα αραβουργήματα, την έντονη διακοσμητικότητα και την αγάπη για το χρώμα. Αλλά… τι θα ήταν όλα αυτά χωρίς την ελληνική κληρονομιά των αποικιών, χωρίς τη λαμπρή περίοδο της Μεγάλης Ελλάδας 8ου-4ου αιώνα π.χ. Βαθιά στο νότο η ιστορία ζωντανεύει και μας ταξιδεύει αιώνες πίσω.

Φυλές, κράτη, πολιτισμοί, αυτοκρατορίες, πολλοί θέλησαν τη Σικελία..Σικανοί, Έλυμοι, Αύσονες, Μόργητες, Φοίνικες, Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Νορμανδοί, Αραγονέζοι, Βουρβόνοι και Ιταλοί..κάποιο λόγο θα είχαν!

Ελάτε μαζί μας στο μεγαλύτερο νησί της Μεσογείου γιατί

 • Εξασφαλίσαμε απευθείας πτήσεις από Θεσσαλονίκη προς / από Νάπολη
 • Η διαμονή μας γίνεται μόνο σε ξενοδοχεία 4*
 • Το πρόγραμμα είναι μοναδικά σχεδιασμένο με κυκλικές διαδρομές για να δούμε περισσότερα μέρη
 • Φέτος για πρώτη φορά έχουμε επιπλέον επίσκεψη στην Αίτνα το ψηλότερο ηφαίστειο στην Ευρώπη και ένα από τα πιο ενεργά στον κόσμο

1η ημέρα: Νάπολη – Ποσειδώνια – Κοζέντσα (300 χλμ.)

 

Συγκέντρωση στο αεροδρόμιο “Μακεδονία” στις 07.30, έλεγχος και πτήση για Νάπολη. Μόλις φτάσουμε θα επιβιβαστούμε στο λεωφορείο και θα κάνουμε ένα σύντομο πέρασμα από την πόλη. Η Νάπολη είναι η τρίτη πόλη της Ιταλίας. Σύμφωνα με την αρχαιοελληνική μυθολογία, χτίστηκε στο σημείο όπου η θάλασσα ξέβρασε τη νεκρή σειρήνα Παρθενόπη αφού την απέρριψε ο Οδυσσέας. Οι πρώτοι άποικοι ήρθαν από τη Ρόδο. Ο κόλπος της Νάπολης σχηματίστηκε από ένα τεράστιο κρατήρα. Το Καστέλ Νουέβο ρίχνει επιβλητική σκιά σε μια περιοχή που αποτελεί το εμπορικό και διοικητικό κέντρο της σύγχρονης Νάπολης. Δίπλα είναι το λιμάνι, η βασιλική του Σαν Φραντσέσκο ντι Πάολα, το Παλάτι των ισπανών και το θέατρο Σαν Κάρλο. Από δω ξεκινά η φημισμένη λεωφόρος του 16ου αιώνα, η Βία Τολέδο, η κεντρική αρτηρία της Νάπολης. Ένα παραδοσιακό ιταλικό εσπρέσο θα μας τονώσει και συνεχίζουμε.
Ταξιδεύουμε νότια κάτω από τον Βεζούβιο με προορισμό την ελληνική Ποσειδώνια. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε στις εκβολές του ποταμού Σέλα από Έλληνες αποίκους από τη Σύβαρη γύρω στο 600 π.χ και το 273 π.χ έγινε ρωμαϊκή αποικία. Τρεις αρχαίοι ναοί μας θυμίζουν το μεγαλείο της αρχαίας Ελλάδας – ο ναός της Δήμητρας, της Ήρας και του Ποσειδώνα. Συνεχίζουμε για να φτάσουμε το απόγευμα στην Κοζέντσα. Στην αρχαία εποχή ήταν γνωστή ως πρωτεύουσα των Βρεττίων, κοντά στις πηγές του ποταμού Κράθιδος. Τα νομίσματα της απεικονίζουν τον θεό Άρη και την Άρτεμη. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Ελεύθερος χρόνος. Διανυκτέρευση.

2η ημέρα: Ρήγιο – Αρχαιολογικό Μουσείο Μεγάλης Ελλάδας – στενά Σκύλλας και Χάρυβδης – Μεσσίνα – Παλέρμο ( 370 χλμ)

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε για το πιο νότιο σημείο της Ιταλίας. Περνάμε από Λαμέτζια, Βίμπο Βαλέντια και καταλήγουμε στο Ρήγιο. Βρίσκεται στην παλιά Μεγάλη Ελλάδα και ιδρύθηκε το 720 π.χ στην Καλαβρία. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από την Εύβοια και το πρώτο όνομα της πόλης ήταν Ερυθρά. Βρίσκεται σε ιδιαίτερα προνομιακή θέση στον πορθμό της Μεσσήνης. Εδώ θα επισκεφτούμε το Αρχαιολογικό μουσείο της Μεγάλης Ελλάδας. Ο ελληνικός πολιτισμός ακτινοβολεί σε κάθε γωνία. Στολίδια του μουσείου είναι τα δύο χάλκινα αγάλματα του Ριάτσε, που απεικονίζουν πολεμιστές και χρονολογούνται στα μέσα του 5ου αιώνα π.χ. Τώρα είναι η ώρα για ένα gelato, ειδικά με γεύση φυστίκι – pistacchio!
Στη συνέχεια παίρνουμε το καράβι και περνάμε απέναντι. Εδώ είναι τα στενά της Σκύλλας και της Χάρυβδης. Η ιστορία της επιστροφής του Οδυσσέα ζωντανεύει μπροστά μας! Όταν η Κίρκη προειδοποίησε τον Οδυσσέα πως στο δρόμο του, μετά τις πανέμορφες Σειρήνες, θα έβρισκε το στενό με τα δύο τέρατα, αυτό εννοούσε!
Η Μεσσήνη είναι η πρώτη μεγάλη πόλη που αντικρίζουμε στο νησί. Θα σταματήσουμε στην κεντρική πλατεία. Η αρχαία πόλη, την οποία ιδρύσαν άποικοι από την Εύβοια και αρχικά ονομαζόταν Ζάγκλη, βρίσκεται ανάμεσα στην ανατολική και δυτική Μεσόγειο. Μέσα στους αιώνες κατοικήθηκε από Αρμένιους, Άραβες και Εβραίους. Κατά μήκους των βόρειων ακτών προχωράμε για το Παλέρμο. Η πρωτεύουσα της Σικελίας είναι χτισμένη στους πρόποδες του όρους Σαν Πελεγκρίνο. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

3η ημέρα: Παλέρμο – περιήγηση πόλης – Καθεδρικός Ναός – Μονρεάλε – Τσεφαλού (50χλμ)

 

Πρωινό στο ξενοδοχείο και ξεκινάμε τη περιήγηση μας στην πρωτεύουσα της Σικελίας. Διασχίζουμε τον κεντρικό δρόμο Κόρσο Βιτόριο Εμμανουέλε, που ακολουθεί τον δρόμο των Φοινίκων και συνδέει την αρχαία πόλη με την παραλία. Τον 16ου αιώνα ήταν ο πιο κομψός δρόμος. Σε κάποιο σημείο συναντά τη Βία Μακέντα και δημιουργούνται οι τέσσερις γωνίες. Το σημείο είναι κυκλικό και σχηματίζεται από τις κύριες προσόψεις των τεσσάρων γωνιακών κτιρίων. Δίπλα βρίσκεται η Φοντάνα Πρετόρια, έργο ενός γλύπτη από την Τοσκάνη. Υπέροχη περιοχή για εξερεύνηση, ταξιδεύουμε στο παρελθόν, Σάντα Κατερίνα, Σαν Καταλδο, Λα Μαρτοράνα. Δύο είναι τα φημισμένα θέατρα στην πόλη. Το θέατρο “Πολυθέαμα” (πόσα ελληνικά στοιχεία!) και το θέατρο “Μάσιμο”, που σχεδιάστηκε το 1864. Εδώ η λυρική σκηνή είναι η τρίτη σε μέγεθος στον κόσμο, μετά την Όπερα του Παρισιού και της Βιέννης. Το όνομα παραπέμπει στον Μέγα Ιππόδρομο της Ρώμης.
Ήρθε η ώρα να γνωρίσουμε τον καθεδρικό ναό. Απόλυτη γνωριμία με τη Νορμανδική τέχνη και το παρεκκλήσι της Αγίας Ροζαλίας – προστάτιδας της πόλης. Η βόλτα μας συνεχίζεται στο λόφο Μονρεάλε με τον υπέροχο καθεδρικό ναό από το 1172, πάνω από την χρυσή πεδιάδα. Η μορφή του Παντοκράτορα καθηλώνει, υπέροχο ψηφιδωτό του 12ου αιώνα, 228 κίονες σε ένα απόλυτο θρησκευτικό συγκρότημα. Θα ξεκουραστούμε με ένα ιταλικό aperitif aperol spritz η limoncello.
Μετά το μεσημέρι ελάτε μαζί μας σε μια προαιρετική εκδρομή στο Τσεφαλού. Χτίστηκε σε ένα απότομο ακρωτήριο. Μια υπέροχη καστρούπολη με οχυρώσεις του 17ου αιώνα, πόρτα Μαρίνα, μεσαιωνικές κρήνες και έναν εντυπωσιακό καθεδρικό ναό. Είναι ένα από σημαντικότερα νορμανδικά μνημεία της Σικελίας, έργο του Ρογήρου του Β’. Το σχέδιο της πόλης είναι τετραγωνισμένο. Η συνοικία των ψαράδων, με τα παλιά σπίτια της παραλίας είναι πολύ γοητευτική. Ελεύθερος χρόνος. Επιστροφή στο Παλέρμο.

4η ημέρα: Παλέρμο – Ακράγαντας – κοιλάδα των Ναών – Κατάνια (320 χλμ)

 

Παίρνουμε ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο και φύγαμε για την ενδοχώρα! Σήμερα θα γνωρίσουμε την ύπαιθρο και το Νότιο τμήμα του νησιού. Μόλις βγούμε από το Παλέρμο, συναντάμε την πινακίδα για το ορεινό απομακρυσμένο χωριό Κορλεόνε, πόσες ιστορίες, έργα, βιβλία. Νωρίς το μεσημέρι φτάνουμε στον Ακράγαντα. Εδώ υπάρχουν δύο σημαντικά αξιοθέατα, τα θαυμάσια ερείπια της ελληνικής αποικίας στην κοιλάδα των Ναών και ο βραχώδης λόφος όπου χτίστηκε η Μεσαιωνική πόλη. Η αρχαία πόλη ιδρύθηκε το 581 π.χ. Οι πρώτοι κάτοικοι ήρθαν από τη Γέλα και την ονόμασαν Ακράγας. Έναν μόλις αιώνα μετά ο πληθυσμός είχε φτάσει 200.000 κατοίκους και ο Έλληνας ποιητής Πίνδαρος την περιέγραψε ως την ωραιότερη πόλη που κατοικούν οι θνητοί. Στην αρχαιότητα υπήρχαν 10 ναοί. Ο ναός του Ηρακλή (6ος αι.π.χ), ο ναός του Ολυμπίου Διός (5ος αι.π.χ), ο ναός της Ομόνοιας (5ος α.π.χ), ο ναός του Κάστορα και του Πολυδεύκη (5ος αι.π.χ.), ο ναός της Ήρας (5ος αι.π.χ) είναι οι πιο σημαντικοί. Ελεύθερος χρόνος στο υπέροχο αρχαιολογικό πάρκο.
Συνεχίζουμε δυτικά, περνάμε από τη Καλτανισέτα και την πόλη Έννα (στο μεγαλύτερο υψόμετρο 900μ). Άφιξη το απόγευμα στην περιοχή της Κατάνια. Είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη της Σικελίας, που βρίσκεται ανάμεσα στο Ιόνιο πέλαγος και στις πλαγιές της Αίτνα. Κατά τον ιστορικό Θουκυδίδη την πόλη ίδρυσαν το 729π.χ έλληνες από τη Χαλκίδα. Τακτοποίηση και διανυκτέρευση.

5η ημέρα: Κατάνια – Συρακούσες – τάφος Αρχιμήδη – Ταορμίνα (200 χλμ)

 

 Πρωινό στο ξενοδοχείο και αναχωρούμε για την σημαντικότερη και μεγαλύτερη ελληνική αποικία στη Σικελία, πατρίδα του Αρχιμήδη. Μετά από διαδρομή μιας ώρας φτάνουμε στις Συρακούσες. Ο αρχαιολογικός χώρος της Νεάπολης περιλαμβάνει το αρχαίο ελληνικό θέατρο, ένα κτίσμα περίπλοκο, που σχεδιάστηκε τον 5ου αι.π.χ. έχει πλάτος 140μ. με 67 κερκίδες. Στο επάνω μέρος είναι οι στοές λαξευμένες στο βράχο. Επίσης εδώ βρίσκονται τα λατομεία, ο τάφος του Αρχιμήδη και ο βωμός του Ιέρωνα Β. Μετά από ένα δροσερό διάλυμα με μια παγωμένη παραδοσιακή γρανίτα συνεχίζουμε για την περιοχή της Ορτυγία. Η νησίδα ήταν πάντα επίκεντρο των Συρακουσών. Οχυρό μέχρι τα τέλη του 19ου αιώνα. Η πλούσια ιστορία της πόλης φαίνεται σε πολλά κτίρια και ανάγεται στον 6ου αιώνα π.χ, με τον Ναό του Απόλλωνα. Στη κεντρική πλατεία βρίσκεται ο καθεδρικός ναός του 18ου αιώνα. Μπροστά του βλέπουμε να περνά η Monica Bellucci με χάρη και υπερηφάνεια στη ταινία Malena. Θα περάσουμε από το βυζαντινό φρούριο Μανιάκη και την κρήνη Αρέθουσα. Σύμφωνα με το μύθο που έκαναν γνωστό ο Πίνδαρος και ο Βιργίλιος, η Αρέθουσα ήταν μία νύμφη που η θέα Αρτέμης μετέτρεψε σε πηγή.

Μετά το μεσημέρι μας περιμένει η κοσμοπολίτικη Ταορμίνα. Βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Ταύρος και είναι το πιο διάσημο θέρετρο της Σικελίας. Θα δούμε το αρχαίο ελληνικό θέατρο (3ος αι.π.χ). το οποίο προσφέρει καταπληκτική θέα στη θάλασσα και στο όρος Αίτνα. Θα δούμε το Παλάτσο Καρβάχα και θα περπατήσουμε στο Κόρσο Ουμπέρτο. Περιποιημένα καλόγουστα μαγαζιά θα μας εντυπωσιάσουν. Ώρα για υπέροχα σουβενίρ και είδη λαϊκής τέχνης. Ελεύθερος χρόνος. Επιστροφή στη Κατάνια.

6η ημέρα: Όρος Αίτνα – ενεργό ηφαίστειο – Τελεφερίκ κρατήρα – Jeep 4X4

 

Πάρτε ένα καλό πρωινό στο ξενοδοχείο και ελάτε μαζί μας σε μια ιδιαίτερη προαιρετική εκδρομή. Το όρος Αίτνα παίζει βασικό ρόλο στη διαμόρφωση του φυσικού τοπίου της Σικελίας. Είναι το μεγαλύτερο ενεργό ηφαίστειο της Ευρώπης και δεσπόζει στην Ανατολική πλευρά. Στη γνωστή μας ιστορία έχει να επιδείξει αρκετές εκρήξεις. Δύο από τις πιο συγκλονιστικές καταγράφηκαν το 1381 και το 1669. Σήμερα είναι προστατευμένη περιοχή με έκταση 573.000 στρεμμάτων. Χάρη στο ηφαιστειογενές υλικό που συσσωρεύεται στην κοιλάδα κάτω από το όρος Αίτνα, το έδαφος είναι πολύ γόνιμο και παράγει αμύγδαλα, ελιές, εσπεριδοειδή, λαχανικά μέχρι τα 1000μ υψόμετρο. Από τα τέλη του 19ου αιώνα ολη η περιοχή μελετάται συστηματικά από ειδικούς επιστήμονες.
Αρχίζουμε την ανάβαση, μέσα από μια πυκνοκατοικημένη διαδρομή με παραδοσιακούς οικισμούς φτάνουμε στο σεληνικό τοπίο των 2000μ. Όλα είναι μπροστά μας, το καλύτερο μπαλκόνι της Σικελίας. Μπορούμε να περπατήσουμε στους μικρούς κρατήρες, να απολαύσουμε έναν καφέ και να αγοράσουμε σουβενίρ φτιαγμένα από τη λάβα. Για τους πιο τολμηρούς προτείνουμε ανέβασμα με το τελεφερίκ ή βόλτα προς τον κεντρικό κρατήρα στα 3000 μέτρα με jeep 4×4. Επιστροφή στο ξενοδοχείο μας. Διανυκτέρευση.

7η ημέρα: Κατάνια – Μεσίνα- βίλα σαν Τζιοβάνι – Σαλέρνο – Νάπολη

 

Μετά το πρωινό αναχωρούμε για το φεριμπότ. Περνάμε στη Νότιο Ιταλία και συνεχίζουμε προς Σαλέρνο με τις απαραίτητες στάσεις. Η πόλη είναι γνωστή ως το μέρος όπου κατέφυγε ο ιταλός βασιλιάς το 1944, μετα την συνθηκολόγηση της Ιταλίας με τους Συμμάχους κατά τον Β’ παγκόσμιο Πόλεμο. Εκείνη την περίοδο εδώ έγιναν πολλές επιχειρήσεις των Συμμάχων. Στην πόλη βρίσκεται μια από τις πρώτες ιατρικές Σχολές της Ευρώπης. Εδώ η παράδοση του Ιπποκράτη, του Γαληνού και του Διοσκουρίδη συμπληρώθηκαν και παράλληλα αναζωογονήθηκε από την Αραβική ιατρική πρακτική. Περπάτημα στην γραφική παλιά πόλη. Συνεχίζουμε για Νάπολη. Μια βόλτα ακόμα στη πατρίδα της πίτσα Margarita και της μοναδικής Σοφία Λόρεν επιβάλλεται. Τακτοποίηση στο ξενοδοχείο. Διανυκτέρευση.

8η ημέρα: Νάπολη – πτήση επιστροφής

 

Αναχώρηση νωρίς το πρωί για το αεροδρόμιο και πτήση επιστροφής.
 • Αεροπορικά εισιτήρια με απευθείας πτήσεις της RYANAIR από Θεσσαλονίκη
 • Αποσκευές : 1 μικρή χειραποσκευή (40x20x25cm) + 1 χειραποσκευή 10κ (55x40x20cm) ανά άτομο. Αν επιθυμείτε επιπλέον αποσκευή ζητήστε μας τιμή.
 • Διαμονή για 7 διαν/σεις στα ξενοδοχεία που αναφέρονται στον τιμοκατάλογο
 • Πρωινό καθημερινά στο ξενοδοχείο
 • Μεταφορές – περιηγήσεις με πολυτελές λεωφορείο σύμφωνα με το πρόγραμμα
 • Συνοδός εκδρομής
 • Ταξιδιωτική ασφάλιση
 • εισιτήρια εισόδων σε αξιοθέατα, προαιρετικές επισκέψεις & δημοτικοί φόροι πόλεων (πληρώνονται στη reception των ξενοδοχείων)

2022_ath